Gazon

Wat is gazon?

De kunst van het aanleggen van gazon is in Engeland ontstaan. Natuurlijke graslanden werden door grote kudden schapen, die ze aanstampten en bemestten, kort gehouden.

Oorsprong

In de Tudor-tijd (1485-1603) was het hebben van een glad gemaaid veld voor balspelen een statussymbool. De cilindergrasmaaier, die in 1830 door Edwin Budding was uitgevonden, kon zorgen voor een perfect gemaaid grasveld en zo ontstond het zo beroemde Engelse streep- of dambordpatroon. Nu staat vooral in de VS het gazon hoog in aanzien. Terwijl in Engeland gazons vooral op landgoederen werden aangetroffen hebben de Amerikanen ze gedemocratiseerd. Dit land bezit nu 130.000 km² gazon waar ze jaarlijks 30 miljard dollar aan besteden.

De juiste plek voor een gazon

Sommige grassen willen bijna overal groeien maar goede soorten hebben een hekel aan slechte groeiplekken. Je zult rekening moeten houden met schaduwen van bomen en gebouwen. Ook de grondsoort bepaalt in sterke mate de keuze van het gras. Een zware en vochtige grond vraagt een ruwere grassoort dan een lichte, goed gedraineerde grond. Zeer zure of kalkrijke aarde verlangt een speciaal grasmengsel. Een echt mooi gazon krijg je na een goede grondbewerking. De ideale bodem voor een gazon wordt gevormd door vijf centimeter zand met daarboven dertig centimeter goede rijke aarde op goed afwaterende ondergrond.

Als de grond heel vochtig is kan je misschien draineerbuizen aanleggen of leren leven met onvermijdelijke mossen en sommige onkruidsoorten. Voor een klein gazonnetje op vochtig terrein volstaat een draineerput van 1m³ op het laagste punt en dat te vullen met steengruis en grof zand.

De vorm van het gazon

De vorm moet passen bij de stijl van de tuin en van het huis. Vierkante en rechthoekige vormen passen bij formele tuinen maar kunnen saai overkomen. Vloeiende en ronde vormen geven een meer natuurlijke en ontspannen indruk. Ovalen en cirkels kunnen heel aantrekkelijk zijn. Maak de vorm niet te ingewikkeld want dat geeft problemen bij het maaien. Een grote grasvlakte kan door een vloeiend pad middendoor worden gedeeld of er kan een eilandperk met heesters en vaste planten in aangelegd worden. Bij echte plantenliefhebbers die houden van ruime borders zal er misschien minder ruimte overblijven voor het gazon. In dit geval kan het gras de functie van groene paden krijgen tussen de weelderige planten.

Vraag GRATIS offertes aan voor het aanleggen van een gazon aan bij hoveniers in jouw regio.